Tietoja 28.05.2021 Viimeksi päivitetty: 28.05.2021
Poikkeusoloissa toimiminen ja opiskelu on vaikuttanut oppilaitoksemme kansainväliseen toimintaan kuluvan lukuvuoden aikana. Kaikkea kansainvälistä toimintaa koronapandemia ei ole onneksi kuitenkaan pystynyt lopettamaan. Vaikka vaihto-opiskelijoita ei ole liikkunut mihinkään suuntaan, eikä kansainvälisiä vierailuja ole voitu toteuttaa yli vuoteen, olemme toteuttaneet oppilaitoksessamme monenlaisia kansainväliseen ruoka- ja tapakulttuuriin liittyviä teemapäiviä. Poikkeusoloista johtuen osallistujamäärät näihin tapahtumiin ovat rajoittuneet pieniin opiskelijamääriin, mutta ne ovat tuoneet kaivattua väriä ja monimuotoisuutta opetukseen.
Oppilaitoksemme ammattiluokissa opettajat ovat yhdessä opiskelijoiden kanssa toteuttaneet ns. ”ravintolamaailman”, missä ruoan, kattausten ja asiakaspalvelun teema on vaihtunut tiuhaan tahtiin. Näin toteutettiin myös intialainen päivä huhtikuussa.
Opettajat Tarja Kuula, Liisa Leppänen ja opiskeluavustaja Miia Lapinkangas valitsivat opiskelijoidensa kanssa kulttuuriteemakseen Intian värikkään ja monipuolisen ruokakulttuurin. Kun siihen lisättiin teemaan sopivia värejä ja autenttista rekvisiittaa sekä musiikkia, oli kattaus valmis. Opiskelijat olivat valmistaneet myös informatiivisen diaesityksen, jossa kerrottiin Intiasta ja sen tapakulttuurista. Diaesitys pyöri ravintolassa taustalla ruokailun ajan, ja intialainen musiikki viimeisteli tunnelman.Intialaisen päivän autenttisen kokonaisuuden onnistumisessa oli tärkeässä roolissa entinen opiskelijamme, Ratna Kumari Karasani, joka opettajansa Tarja Kuulan kutsumana osallistui ruokalistan suunnitteluun ja esivalmistelutöihin sekä lainasi mm. upeita autenttisia tekstiilejä sekä koruja opiskelijoille somistuskäyttöön.Ratna osallistui aktiivisesti päivän ruokalajien valmistukseen ja opasti kokkiopiskelijoitamme (Rcptk2007) intialaisen ruoan ja maustamisen saloihin konkreettisesti. Tarjoilijaopiskelijat (Rcptt2008) huolehtivat asiakaspalvelusta ja tarjoilusta lounaan aikana opettajansa Liisa Leppäsen johdolla. Minulla oli ilo kutsua Gradia Jyväskylän kv-asioiden suunnittelija, kansallisen Intia-verkoston projektipäällikkö Aino Malin nauttimaan lounaasta kanssani tässä upeassa ravintolassa.Ratna Kumari Karasani opiskeli meillä Gradiassa Priimus-kampuksella Ravitsemisalan ammatilliset perusteet ja alan Suomea maahanmuuttajille -koulutuksessa. Ruoan valmistaminen on kiinnostanut Ratnaa aina, kotona hän valmistaa perinteistä intialaista ruokaa lapsilleen ja miehelleen. Ala kiinnostaa Ratnaa myös ammatillisessa mielessä. Tulevaisuuden tavoitteena on opiskella kokiksi ja kukapa tietää, vaikka hänet nähtäisiin intialaisen ravintolan yrittäjänä tulevina vuosina. Asenteesta ja motivaatiosta tämä haave ei ainakaan tule jäämään kiinni.Aloitimme intialaisen menun pehmeällä mango-lassilla, jota seurasi curry-linssikeittoa ja itsevalmistettuja riisikeksejä. Pääruokana meille tarjottiin kanaa tikka-masala, pulao-riisiä, kurkku-raitaa ja tuoretta naan-leipää. Jälkiruoaksi nautimme mausteista masala-teetä intialaisen makeisen, burfin, kera.Menukokonaisuus oli todella herkullinen. Mausteita oli käytetty ruoassa taitavasti ja monipuolisesti, tulisuus oli suomalaiseen makuun sopiva. Päivä onnistui hienosti, ja varmasti kaikki osallistujat oppivat uutta intialaisesta kulttuurista ja ruoasta. Lämmin kiitos tämän mieleenpainuvan päivän toteuttamisesta kaikille osallistujille!Hyvä ruoka ja palvelu – paljon parempi mieli 😊
Kattaus
Intialaiset hääkorut ja -somisteita
Intia-verkoston koordinaattori Aino Malin kertoo Intia-verkoston toiminnasta ja kiittää Intia-päivän toteuttajia
Opettaja Tarja Kuula ja intialaisen ruoan osaaja Ratna Kumari Karasani
Kanaa tikka masala; pulao-riisiä, kurkkuraitaa ja tuoretta naan-leipää
Masala-teetä intialaisen makeisen, burfin, kera