Loading...

Ennen matkaa

Artikkelin hakemisto

 

Yleistä Kiinasta

Kiinan valtava alue on koti 1,3 miljardille ihmiselle eli viidennekselle koko maailman väestöstä. Suurin osa väestöstä asuu Kiinan itäisellä puoliskolla, Jangtsejoen ja Huang Hen, eli Keltaisen joen hedelmällisellä maaperällä. Maan länsipuoli on melko harvaan asutettu. Maantieteellisesti Kiina on jaettu keskeltä pystysuuntaan kahtia: länsipuoli on täynnä korkeita vuoria ja tasankoja ja itään mentäessä maisema muuttuu tasaisemmaksi. Tällä alueella on suuria alavia tasankoja. Luoteessa ja Mongolian rajan tuntumassa hiekkaa levittävät Gobin ja Taklamakanin suuret aavikot. Valtavan pinta-alan vuoksi ilmasto vaihtelee pohjoisen lauhkeasta etelän subtrooppiseen ilmastoon.

Kiina

 

Kiinan muuri

 

Kiinan historia

Kiina on yksi maailman vanhimmista sivilisaatioista. Kiinalaisista kulttuureista vanhimmat ovat syntyneet noin kuusi tuhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua. koko maan pitkän historian ajan Kiina on ollut joko mahtava valtakunta, joka alisti naapureitaan tai kokoelma pinempiä dynastioita, jotka yrittivät puolutautua hunneka, tataareja, mongoleja ja muita valloittajia vastaan. Keisarit ovat hallinneet maata menneisyydessä. suurin mullistus tapahtui vuonna 1949, kun Kiinan tasavalta julisti Maon johtajakseen. Mao ryhtyi muuttamaan valtavaa imperitumia, maanomistajat menettivät maansa ja niistä muodostettiin kollektiivitiloja tai alueita uusille tehtaille. maon kuoleman (1976) jälkeen kova kommunistinen linja pehmeni hieman. Pian hyväksyttiin uusi perustuslaki, jossa priorisoitiin talouskasvua ja ideologian modernisointia.

Kaupankäynnillä on aina ollut merkittävä rooli Kiinassa. erityinen kiitos tästä kuuluu Silkkitielle, joka yhdisti Euroopan ja Länsi-Aasian. kiina ei ole säästynyt euroopplaisilta vaikutteilta, vaikka maa ei koskaan ole ollutkaan siirtomaana. Silkkitien kautta kulkeneet kauppiaat toivat eurooppalaista kultturia kiinaan. Vanhoja kiinalaisia keksintöjä on monia, esimerkiksi keramiikkatuotteet, kalligrafiat, ilotulitteet ja nuudelit (joiden nimi muuttui spagetiksi, kun ne saapuvat italiaan). Myös arkkitehtuurin ja oopperan juureto ovat Kiinassa.


Kiinan muuri2