Loading...

 

intia 2000px 11

Kuva: Tommi Huusko, Gradia, 2020

Kuluvan koronakevään tunnelmat Intiasta ovat karut. Pääministeri Narendra Modi määräsi maaliskuussa koko 1,3 miljardin kansansa kotieristykseen. Helsingin Sanomat raportoi 17.5., että tehtaiden, rakennustyömaiden, kauppojen ja joukkoliikenteen sulkeuduttua miljoonat toimeentulonsa menettäneet siirtotyöläiset aloittivat marssin suurkaupungeista kohti maaseutua ja kotikyliään.

Delhissä asuva kirjailija Arundhati Roy lähti tapaamaan kävelijöitä, koska aihepiiri on hänelle tuttu: Intian talouskasvun nurja puoli ja maaseudun köyhät, jotka ovat joutuneet vaihtamaan kotiseutunsa suurkaupunkeihin. Roylta on suomennettu kaksi teosta, Joutavuuksien jumala (1997) ja Äärimmäisen onnen ministeriö (2017), joihin jokaisen Intiasta kiinnostuneen kannattaa perehtyä.

Toukokuussa teollisuuden ja maatalouden koronarajoituksia on jo löysätty, rautatieverkosto käynnistänyt toimintansa ja ravintolat availevat keittiöitään, mutta samaan aikaan kuulemme uutisia myös maan terveydenhuollon vaikeista ongelmista, perustarvikkeiden puutteesta ja ylikuormittuneesta hoitohenkilöstöstä.

Avaimet Intiaan -hankkeen (2019) / Intia-verkoston liikkuvuusrahoituksen käyttö on luonnollisesti ollut varsin vähäistä tämän vuoden aikana, emmekä vielä tiedä, miten tilanne tulee etenemään. Tammikuussa 2020 kolme Yrkeskademin lähihoitajaopiskelijaa oli Chennaissa Dr. Mehtan sairaalassa neljän viikon jaksolla, yksi SAKKYn lähihoitajaopiskelija sairaalajaksolla uudessa kohteessa Amritapurissa ja Gradian valokuvaajaopiskelija Chennaissa maaliskuussa vain kahden viikon ajan juuri ennen maan rajojen sulkeutumista. Heidän tunnelmiaan ja matkakertomuksiaan voi lukea näillä sivuilla, myös valokuvakooste on julkaistu. Tässä tilanteessa, jota nyt elämme, nämä dokumentoinnit ovat arvokkaita viestintuojia Intian tunnelmista, väreistä, valosta, hymyistä ja opiskelijoiden kokemasta lämmöstä ja ystävällisyydestä.

Verkoston liikkujat, sekä opiskelijat että henkilöstön edustajat, ovat kautta vuosien olleet kokemuksiinsa tyytyväisiä, kertoneet elämänsä ja asenteidensa muuttuneen ja jopa päättäneet palata Intiaan myöhemmin. On selvää, että ammatillisen osaamisen laajenemisen lisäksi jokainen on löytänyt uusia ulottuvuuksia kansainvälisyyteen ja maailmankansalaisuuteen.

Vaikka uutiset Intiasta eivät nyt houkuttele meitä suunnittelemaan Intian vaihtojaksoja, voimme kaikesta huolimatta olla toiveikkaalla mielellä sen suhteen, että yhteistyömme intialaisten kumppanien kanssa jatkuu sitten, kun tartuntavaara on ohi tai rokote suojaksemme keksitty. Me verkoston suomalaiset kumppanit tapaamme toisemme säännöllisesti verkkokokouksissa ja valmistelemme jo syksyksi uusia kotikansainvälisyyden malleja, joiden avulla voimme tuoda opiskelijoille ja henkilöstölle tietoa, tunnetta, mielikuvia ja toiveita Intiasta ja uusista matkoista sinne.

PItkäaikainen yhteistyökumppanimme Amritsarissa lähttää terveisensä meille kaikille näin:

”Whatever may come, we are just hoping that the world will recover soon and life turn back to normal. Till then, you too enjoy the days and take care of yourself and family. Stay safe”.

Onnellista ja aurinkoista kesää kaikille!

Aino Malin, verkoston koordinaattori, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, 19.5.2020