Loading...

Lähdimme reissuun 8. maaliskuuta Helsinki-Vantaalta. Tapasimme Helsingissä jo edeltävänä iltana hotellissa, jossa näimmekin koko matkaseurueen voimin ensimmäistä kertaa. Matkaan lähti opettaja sekä kuusi oppilasta, allekirjoittanut ainoana naispuolisena opiskelijana.

Koko päivän matkustuksen jälkeen laskeuduimme Montrealiin, jossa majoituimme lähelle lentokenttää. Kanadan puolen opettaja Gaetan tuli hakemaan tavaroitamme ja osaa porukasta Montebelloon, eli kylään, jossa asuimme. Meillä oli myös vuokra-auto käytössä, mutta oli mahdottomuus saada 7 ihmisen tavarat mahtumaan sinne ihmisten lisäksi.

Talomme sijaitsi tosiaan pienessä kylässä nimeltä Montebello. Sieltä löytyi kauppa, juusto- ja suklaakauppa, muutama ravintola sekä paikallisbaari. Kylä oli erittäin symppis ja kaikki tarvittava oli kävelymatkan päässä talolta. Koulu sijaitsi noin puolentunnin ajomatkan päässä Buckingham nimisessä pikku kaupungissa.

Saara 1

Ensimmäisenä iltana Bistro nimisessä ravintolassa syömässä koko porukan voimin. Ruoka oli erittäin hyvää.

Ensimmäisenä koulupäivänä meidät tutustutettiin koulun tiloihin ja meille annettiin kaikille työkalupakit, joista löytyi keittiövälineitä kuten vaaka, veitsiä ja kauhoja. Aluksi oli pieni tuokio luokassa, jossa jaettiin reseptit, mitä kukin tulee tekemään ja tutustuttiin hieman toisiimme. Tämän jälkeen päästiinkin keittiöön tekemään esivalmisteluja. Kaksi päivää valmistelimme ruokia, eli tiistaina ja keskiviikkona. Torstaina tuli asiakkaat koulun ravintolaan ja heille tarjoiltiin 8 ruokalajin menu, jota olimme valmistelleet alkuviikon. Annokset valmistettiin pareittain niin, että jokaisella parilla oli yksi annos vastuullaan. Alun perin oli tarkoitus, että asiakkaita tulee torstaina, perjantaina ja lauantaina. Sitten iski Korona-virus Kanadaan ja torstaina tuli ilmoitus, että koulu sulkee ovet ja asiakkaita ei enää tule loppuviikkoon.

Saara 2

Tutkimme koulun kahviossa saamiamme työkalupakkeja, mitä kaikkea ne sisältävätkään.

Saara 3

Reippaana rivissä odottelemassa ohjetunnin alkamista.

Torstaina tosiaan tulivat uutiset myös meille, että Suomessa tehtiin päätös, jossa sovittiin, että me keskeytämme matkamme ja lähdemme kotiin. Kaikki olivat olettaenkin erittäin pettyneitä ja harmissaan. Korona tilanne oli vasta aluillaan ja olikin aluksi vaikea uskoa, että tilanne on tosiaan niin vakava, että meidänkin pitää palata kotiin. Jälkikäteen vasta tajusi, että se oli tosiaan ainut oikea ratkaisu. Kanadassa suljettiin koulut, museot ja kaikki ylimääräinen. Eli olisimme olleet karanteeni oloissa myös siellä, jos sinne olisimme jääneet. Joten torstai tosiaan jäi viimeiseksi päiväksi koululla niin meidän osaltamme, kuin myös kanadalaisten osalta hetkeen. Lentomme lähti kuitenkin Kanadasta Suomeen vasta sunnuntai iltana, joten meillä jäi vielä muutama päivä aikaa tutustua Kanadaan. 

 Saara 4

Sienien murskaamista sieniliemiä varten. Tässä vielä hymyilytti, kun emme osanneet aavistaa mitä lähipäivät tuovat tullessaan.

Perjantaina meillä oli sitten vapaa päivä. Lähdimme aamupäivällä Montebellossa sijaitsevaan Omega Parkkiin. Se on eläinpuisto, jossa eläimet kulkevat vapaana metsässä. Eli alue on aidattu, mutta se on todella iso, joten käytännössä eläimet tallustavat siellä vapaana, susia ja karhuja lukuun ottamatta, jotka olivat pienemmissä aitauksissa. Puistossa ajetaan autolla ja sieltä voi katsella todella läheltä esimerkiksi hirviä, peuroja, vuohia, kettuja, karhuja ja susia. Joitain eläimiä sai myös syöttää, eli antaa auton ikkunasta niille porkkanoita.

Eläinpuiston jälkeen kävimme katsastamassa kylän toisen nähtävyyden Fairmont Le Chateau nimisen jättimäisen hirsilinnan. Siellä toimi hotelli, ravintoloita ja kylpylä sekä kaikenlaista loma-aktiviteettia. Kävimme syömässä lounasta ravintolassa.

 

 Saara 14

Tässä suomalaiset ja kanadalaiset hymyssä suin torstai illalla onnistuneen päivän päätteeksi.

Perjantai-iltana kanadalaiset opiskelijat tulivat kyläilemään talollemme ja sanomaan heipat. Pidettiin pienet läksiäisjuhlat ja käytiin katsomassa myös mikä meno oli paikallisbaarissa. Lauantaina aamulla lähdimme pienellä porukalla ajelemaan Ottawaan päiväksi. Siellä oli museot jo kiinni koronan takia. Sää oli aurinkoinen, joten kävelimme keskustassa ihmetellen hienoja hallinto rakennuksia ja muita. Pienet syömiset ja shoppailut siihen päälle ja siinä se päivä sitten vierähtikin. Kanadalaiset olivat todella ystävällisiä joka paikassa. Ottawassakin eräs mies alkoi neuvomaan jotakin asiaa, mitä en edes muista ja loppujen lopuksi hän kertasi meille Kanadan historiaa ja parhaimpia kaupunkeja noin puolituntia kadulla. Ja tätä tapahtui muuallakin, missä vain sattui puhumaan paikallisten kanssa, jäivät he aina rupattelemaan.

 Saara 15

Yhteiskuva Omega Parkissa sijaitsevan kahvilan edustalta.

Sunnuntaina koittikin sitten jo kotiinlähtömme. Osa porukasta lähti laskettelemaan, ja osa, minä mukaan lukien, lähtivät katsomaan vielä Montrealia. Olo Montrealissa oli erittäin hämmentynyt. Kaduilla ei kävellyt ihmisiä ja joka paikka oli oikeastaan kiinni. Löysimme kaksi auki olevaa ravintolaa koko keskustasta. Kävelimme ja kävimme ravintoloissa, siinä päivä vierähtikin ennen lennolle lähtöä. Toinen ravintoloista sijaitsi noin 220 metrin korkeudessa pilvenpiirtäjässä. Näkymät olivat upeat ja matka sai arvoisensa päätöksen.

Kotimatka meni hyvin ja kotiin päästyä alkoi kahden viikon karanteeni. Kaikki pysyivät onneksi terveinä. Harmittaa, että matka jäi niin lyhyeksi, mutta oli silti erittäin onnistunut. Ehdottomasti pitää mennä uusiksi Kanadaan katsomaan kaikki, mitä nyt jäi näkemättä ja kokematta. Myös koululta olisi saanut paljon hyviä oppeja, joka jäi harmittamaan, että sinne ei enää pääse uusiksi. Onneksi sieltä saatuja kavereita voi silti tavata, kun seuraavan kerran matkustaa Kanadaan. Eli erittäin onnistunut reissu kaiken kaikkiaan!

 

Teksti ja kuvat: Saara Lempiäinen

Koko matkaraportti kuvineen ladattavista tästä (pdf)