Loading...

Suomen harjoitusyrityskeskus FINPEC on yrittäjyyskasvatuksen palveluja tarjoava organisaatio, jonka kautta yrittäjyyskasvatus ja kansainvälinen yhteistyö on mahdollista yhdistää luonnollisella tavalla. Harjoitusyritysmessuja järjestetään ympäri maailmaa vuosittain. Oulun seudun ammattiopiston opiskelijoiden perustama Harjoitusyritys Elo Ltd. osallistui Prahan kansainvälisille harjoitusyritysmessuille 16.3-18.3.2016.

Harjoitusyritystoiminta ja kansainväliset Hy-messut

Muodostimme opiskelijoista neljän hengen projektitiimin. He kaikki olivat kansainvälisen kaupan tukipalveluiden opinnoissa. Heidän tehtävänä oli perustaa FINPEC - harjoitusyritys kansainväliseen verkostoon. Heidän tuli luoda liikeidea ja kaikki yrityksen perustamiseen liittyvät asiat itse. Liikeidean työstämisessä hyödynnettiin business canvas-mallia. Hyödynsimme projektioppimista ja osallistavaa oppimista. Luotuaan Elo Ltd yrityksen, opiskelijat kontaktoivat yrityksiä, joista tuli heidän mentoreitaan projektin ajaksi. Mentoreiksi valikoitui Oura, Fibrux ja Emfit. Opiskelijat tekivät tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa ja oppiminen tapahtui myös yritysten tiloissa. Yrityksen antoivat oikeita tuotteitaan opiskelijoille ja valmensivat heitä edustamaan yrityksiään ja tuotteitaan messuilla. Lisäksi opiskelijoita valmensi pitchaamiseen alan huippuosaaja Lauri Salovaara. Kävimme myös opiskelijoiden kanssa Polar Bear Pitching-tapahtumassa ja analysoimme yhdessä katsomamme pitchaus esitykset. Opiskelijat loivat myös yrityksen visuaalisen ilmeen ja vastasivat messuosaston suunnittelusta ja yrityksen kaikista myyntimateriaaleista ja markkinoinnista (sekä ennakkoon että messujen aikana). Opiskelijat osalllistuivat Prahan messuilla 16-18.3 kaikkiin kilpailuihin. Pärjäsimme erinomaisesti kaikisssa kilpailuissa ja parhaiten pärjäsimme pitchaus kilpailussa, jonka voitimme. Hyödynsimme työskentelyssämme iPadeja ja loimme kaiken materiaalin Google driveen. Työskentelimme myös etänä ja hyödynsimme aktiivisesti eri applikaatioita ja sosiaalista mediaa. Prahan messuilla harjoitusyrityksiä oli 120 ja ne tulivat 9 eri maasta. Messuilla kävi päivittäin yli tuhat ihmistä, jotka ostivat harjoitusyritysten tuotteita ja palveluita. Opiskelijat möivät aktiivisesti yrityksensä Elo Ltd hyvinvointiteknologiatuotteita messuilla kolme päivää. He kohtasivat lukuisia erilaisia ihmisiä ja tilanteita. Messuilla olo vaati joustavuutta ja tilanteisiin heittäytymistä. He suorittivat myös markkinointiviestinnän ja kansainvälisen kaupan näytöt osana messuprojektia kansainvälisessä ympäristössä. Messuilla tarvittiin monipuolisesti kielitaitoa: englantia, ruotsia, saksaa ja venäjää.

Kokemuksia FINPEC –harjoitusyritystoiminnasta

Opiskelijoiden kokemuksia: Kun kuulimme opettajamme ehdotuksen, ei kenellekään meistä tullut mieleenkään kieltäytyä. Meille neljälle tarjoutui mahdollisuus lähteä edustamaan Oulun seudun ammattiopistoa, sekä koko Suomea, harjoitusyritys-messuille Prahaan. Meidän tuli perustaa oma yritys, sekä luoda liike-idea ja ilme alusta asti itse. Näin syntyi hyvinvointiteknologia-alan harjoitusyritys Elo. Yhteistyö oikeiden partneriyritysten kanssa teki projektista todentuntuisen. Sovimme itse tapaamiset ja saimme mukaan Oululaiset start-upit Ouran ja MPowerin, sekä Emfitin Jyväskylästä. Mukana projektia tukemassa oli myös Ambronite. Messuilla meillä oli oma osasto ja kilpailimme useassa eri kategoriassa, kuten paras katalogi ja paras yritysesittely. Lähdimme messuille tavoittelemaan voittoa, eikä takaisin tarvinnut palata tyhjin käsin. Yrityksemme voitti ensimmäisen sijan kategoriassa paras 90 sekunnin pitchaus (hissipuhe).

Kokemus oli erittäin opettavainen ja ikimuistoinen. Pääsimme toteuttamaan itseämme ja saimme mahdollisuuden työskennellä ammattilaisten kanssa. Prahan messuilla oli mahtavaa tutustua ihmisiin ja käydä "kielikylpylässä". Vaikka messujärjestelyissä ja järjestäjän antamissa toiminta-ohjeissa olisi ollut parannettavaa, niin kaikki ne positiiviset fiilikset, jotka saimme kauniista Prahasta korvasivat nuo pienet miinukset. Kaikesta tästä kiitos kuuluu koulumme käytännönmyönteiselle opetustyylille, mukana olleille opettajille, partneri-yrityksillemme sekä kaikille tukijoillemme. Tämä on ylivoimaisesti paras tapa oppia. Kirjoittanut: Oulun seudun ammattiopiston Kansainvälisen liiketalouden opiskelijat: Erika Kamsula, Aleksi Käsmä, Ronja Järvelä ja Anastasia Yanovskaya

Lauri Salovaaran kokemuksia:
"Olin aivan innoissani päästessäni sparraamaan opiskelijoiden pitchausta! Tiimi oli todella valmistautunut tehtäväänsä ja mikä parasta, se oli valmis ottamaan vastaan palautetta ja toimimaan sen pohjalta. Jopa useat rahoitustakin jo keränneet yhtiöt eivät kestä kritiikkiä eivätkä suostu muuttamaan mitään esityksestään. Niiden lento sitten jääkin yleensä melko lyhyeen. Lähtäkohta oli, kuten Suomessa on, tekninen. Teimme pieniä viilauksia näkökulmaan siirtyen enemmn tunteisiin ja sehän puraisi! Esiintyjänä Erika on uskonut asiaansa ja näin ollen saanut muutkin uskomaan siihen. Toisiinsa luottavan, adaptiivisen tiimin merkitys on kaikki kaikessa. Olin todella ylpeä kuullessani voitosta, tiimi teki kerrassaan mahtavaa työtä huippuopettajiensa johdolla."

Fibrux - mentoriyrityksen näkökulma:
”Mpower sopi nuorten harjoitusyhtiön, Elon, tuoteportfolioon todella hyvin. Tapasin Anun ja kolme tiimin jäsentä, Anastasian, Aleksin ja Ronjan, toimistollamme helmikuussa ja kerroin heille Fibruxin taustaa sekä esittelin Mpower-tuotetta myös käytännössä. Anu pyysi minua kertomaan nuorille myös omasta opiskelutaustastani ja työurastani. Oli hienoa jakaa kokemuksiani nuorten kanssa. Nuoret olivat hyvin tarkkaavaisia ja esittivät hyviä kysymyksiä. Kävin Oulun Yliopistolla kuuntelemassa Team Elon esityksen Yrittäjyyskasvatuksen Superpäivillä ja nuorten esiintyminen oli vakuuttavaa ottaen huomioon niinkin arvovaltaisen yleisön. Sen perusteella en yhtään ihmettele että Team Elo voitti pitchaus-kisan Prahan messuilla!

Tapasin Aleksin ja Erikan pari viikkoa ennen Prahan messuja. Asensimme heidän puhelimiinsa Mpower sovelluksen ja annoin heille kaksi Mpower lihasaktivaatiomittaria jotta he ehtivät etukäteen hieman tutustua niihin. Oli jännittävää seurata team Elon menestystä messuilla ja ennen kaikkea huikea saada olla mukana tässä hankkeessa. Anu ja nuoret toimivat hyvin itsenäisesti ja ammattimaisesti. Yrityksemme osuus oli melko pieni eikä vaatinut meiltä suuresti ponnisteluja tai ylimääräistä aikaa.”

Opettajien Anu Pokela & Hanna-Leena Lakovaaran kokemuksia:
Messut olivat oppimiskokemuksena erittäin monipuolinen ja positiivinen. Opiskelijat pääsivät harjoittelemaan myymistä, asiakashankintaa, markkinointiviestintää, sekä hankkimaan ja parantamaan työelämätaitoja (mm. mentoriyritysten hankkiminen). Tällaisen projektin avulla opiskelijat oppivat tuntemaan ja kehittämään ammatillisia vahvuuksiaan. Projektityöskentelyn avulla heidän alais- ja esimiestaitojaan kehitetään ja he ovat valmiimpia siirtymään työelämään. Lisäksi opiskelijat pääsivät kehittämään konkreettisella tavalla kansainvälisen kaupan taitojaan. Opettajat pääsivät tutustumaan ensimmäistä kertaa kansainvälisiin harjoitusyritysmessuihin. Lisäksi messuilta löytyi mahdollisia uusia yhteistyökumppaneita tulevaisuuden kansainvälistymistavoitteita ajatellen.

Messukilpailuihin osallistuminen lisäsi opiskelijoiden motivaatiota alkuvaiheesta lähtien. Opiskelijat antoivat ammattiosaamisen näyttöjä osana messuprojektia (Markkinointiviestintä ja Kansainvälisen kaupan tukipalvelut). Prahan harjoitusyritysmessut olivat mielenkiintoinen yhteinen oppimiskokemus meille kaikille!