Loading...

Uusi lukuvuosi alkaa oppilaitoksissamme pian. Lukluvuoden alkuun on mukava muistella viime kevään Tansanian matkaa ja aloittaa suunnittelu uusien opiskelijoiden lähettämiseksi työssäoppimaan ulkomaille.

Tansania 15.3-23.3.2017

Toteutimme Kaos2 –hankkeen puitteissa matkan Tansaniaan. Matkan tarkoituksena oli lisätä yhteistyötä kansallisten ja kansainvälisten nuoriso-ja vapaa-aika-alan työelämäyhteistyökumppaneiden välillä. Matkalle osallistui Kanneljärven opistolta lehtori Juhani Hakuli, kansainvälisten asioiden sihteeri Päivi Haapasalo 4H:lta ja kolme nuoriso- ja vapaa-aika-alan opiskelijaa (Lilla Ilola, Essi Kauttonen ja Tuukka Muukkonen) Kanneljärven opistolta. Lisäksi lehtorit Satu Korpela Etelä-Pohjanmaan opistolta ja Mika Hemmilä Haapaveden opistolta kävivät tutustumassa Tansanian 4H:n toimintaan. Tansanian yhteistyökumppaneina meillä oli Tansanian, Tangan alueen 4H, josta isäntinä/emäntinä toimivat Bernard Goliama ja Susan Naburi.

Tansanian 4H:lla on useita toimintakeskuksia, joista yksi sijaitsee Tangan alueella, Kangen kylässä. Kanneljärven opiston opiskelijat, jotka lähtivät Juhani Hakulin ja Päivi Haapasalon mukana, jäivät Kangen 4H –keskukseen suorittamaan 10 viikon mittaista työssäoppimista. Heidän toimintaympäristönsä oli lähialueen koulut, Kangen 4H – keskuksen lisäksi. Keskuksella on majoitustilat, joissa opiskelijat ja vieraat pystyvät majoittumaan. Huoneistoista löytyy perusasiat: sängyt, hyttysverkot, wc ja pieni pöytä.

Kangen 4H –keskus voi ottaa työssäoppimisiin 10-12 opiskelijaa vuodessa. Kerrallaan topissa samassa paikassa voisi olla enintään viisi opiskelijaa yhtä aikaa. Työssäoppimisia voi suorittaa tammikuusta –kesäkuun alkuun ja elokuusta - marraskuun alkuun. Työtä löytyy koulujen ollessa toiminnassa. Opiskelijoilta Kangen 4H keskus perii majoituksesta n. 20 euron/hlö/vuorokausi majoitusmaksun (johon sisältyy ruuat). Muita kuluja ovat viisumi ja liikkuminen Tansaniassa (Dar es Salaam- Tanga, Kange).

Matkan anti oli erinomainen. Päivi Haapasalo ja Kangen 4H keskus suunnittelivat maailmalaajuista 4H -yhteistyöleiriä kesälle 2018, joka järjestettäisiin Kangen keskuksessa. Useimpien oppilaitoksen osallistuminen keskuksen ja lähikoulujen (Shule y a Msingimajanimapana Namba) esittelyyn varmistaa laajemmin sen, että yhteistyö myös tulevaisuudessa jatkuu.

Opiskelijoiden pitämä blogi löytyy täältä: http://tansania4h.blogspot.fi

Juhani