Loading...

Glasgow Kelvin College 25.-27.1.2017, Iso-Britannia, KAOS 2-Hanke, Nuvaverkosto

 

Osallistujat:
Mari Nurminen, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto (POKE)
Johanna Tuliainen, Koulutuskeskus Salpaus

 

Vierailimme Glasgow:n Kelvin Collegessa KAOS 2 -hankkeen puitteissa virittelemässä yhteistyökuvioita kyseisen ammatillisen oppilaitoksen ja sen piirissä toimivan nuorisotyön kanssa. Päätavoitteena oli saada sovittua suomalaisten opiskelijoiden työssäoppimisjaksoista glasgowlaisten toimijoiden kanssa. Vierailun ajankohta oli 25.-27.1.2017. Oppilaitoksen internet-sivut löytyvät täältä: http://www.glasgowkelvin.ac.uk/

Aluksi saimme kokonaisesittelyä oppilaitoksesta toiselta emännältämme Fiona Templetonilta, mutta koska hän teki sen ilman papereita ja ilman konetta ja ilman jäsentelyä, sitä oli todella vaikea seurata.

Heillä on oppilaitoksessa sekä support staff ja teaching staff -henkilökuntaa.
He tekevät yhteistyötä Glasgow universityn kanssa. Yliopisto koulutus kestää kolme vuotta, ammatillinen college koulutus 2 vuotta. Alan koulutus on nimeltään täällä Community Development.

Koko oppilaitoksessa on yhteensä 15000 opiskelijaa, siinä on mukana kaikki lyhytkurssilaisetkin, oppilaitoksessa on yhteensä 34 koulunuorisotyöntekijää. Päätoiminen opiskelu on 3,5 pv/vko.

Koulunuorisotyöntekijät rahoitetaan osittain veikkausvaroin ja koulu maksaa osan.
Valma-tyyppisissä ryhmissä nuoret kokeilevat puoli päivää jotakin alaa.

Koulupäivän jälkeisessä toiminnassa on 1250 nuorta illassa, 12-17 -vuotiaita. Tämä tuo iltatöitä ja työssäoppimista myös paikallisille opiskelijoille, joitakin asioita tapahtuu seitsemänä päivänä viikossa.
Yhteistyökumppanien tarpeet menevät edelle, jos jollakin on koulutustarvetta, otetaan heidän hakijansa etusijalla sisään näihin nuorisotyön kursseille.

Toinen emäntämme Maggie Murphy vastaa koulutuksesta, hän on senior curriculum manager. Youth work, community work and development. Hän työskenteli kaupungille 15 vuotta nuorisotoimenjohtajana ennen kuin tuli opettajaksi, myös turvapaikanhakijoiden kanssa, kuin myös prostitoitujen kanssa. Glasgow’ssa on alkoholi- ja huume ongelma, se näkyy myös nuorissa. Vuonna 2009 hän tuli tähän oppilaitokseen töihiin.
Maggie opettaa nuorisotyötä, sisältönä myös myös haavoittuvassa asemassa olevia, syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.

2010 PDA alkoi täällä, korkein ammatillinen koulutus Skotlannissa tällä hetkellä. Se kehitettiin tuomaan jotakin yhteistä laatua alalle.
Se suoritetaan iltakursseina, muuten ihmisillä ei ole varaa kouluttautua.
Skotlannin opetushallitus rahoittaa/tukee?, yksi ilta viikossa, kuuden kuukauden aikana,
Unit 1 Understanding and Exploring Youth Work, Ohjaus eri toimintaympäristöissä, osia siitä
Unit 2 Engaging Young People, Ohjaajuus, osia siitä
Unit 3 Delivering Youth Work, Ohjauksen menetelmät, osia siitä

Open university -opintoja, suoritetaan verkossa, omalla ajalla, maksullista.