Loading...

KEVA-yhteistyöverkoston seminaarissa kuultiin kansainvälisyyden ja maailmankansalaisuuden kokemuksista

 
keva

 

Työelämätaitojen kartuttamisessa on apua kansainvälisistä kokemuksista

”Perinteisesti on puhuttu siitä, että kulttuurienvälisessä kanssakäymisessä tärkeimpiä taitoja ovat suvaitsevaisuus, kielitaito ja kulttuurien tuntemus. Lisäksi tarvitaan sopeutumiskykyä, tuottavuutta, joustavuutta ja omaa suosikkiani uteliaisuutta”, opetusneuvos Hanna Autere totesi keskiviikkona Omniassa järjestetyssä seminaarissa.

Omnian henkilöstö ja opiskelijat sekä yhteistyökumppanit kuulivat KEVA-verkoston seminaarissa kansainvälisten vaihto-ohjelmien ja vapaaehtoistyön mahdollisuuksista. ”Tärkeää on miettiä sitä, mitä voimme oppia toisiltamme sekä mitä ja miten voimme kehittyä yhdessä”, Hanna Autere sanoi.

 

Omat kokemukset inspiroivat auttamistyöhön

Hands of Hope –järjestön edustaja Phibby Otaala Awere kertoi työstään Ugandassa. ”Moni nainen kuolee Ugandassa synnytykseen, koska ei pääse sairaalaan. Hands of Hope on onnistunut pelastamaan ihmishenkiä käytössämme olevalla ambulanssilla, joka vie heidät sairaalaan. Muuten järjestömme on toiminut muun muassa katulasten apuna sekä tarjonnut pienlainoja”, hän kertoi. 

Niin lapsena orvoksi jäänyt Otaala Awere kuin nepalilainen Shila Thapa ovat perustaneet omat hyväntekeväisyysjärjestönsä henkilökohtaisten kokemustensa inspiroimina. Thapa luotsaa Nepalissa Downin syndroomaa sairastavia lapsia auttavaa järjestöä. ”Downin syndroomaa sairastavan poikani syntymän jälkeen olen halunnut olla luomassa osallisuuden maailmaa. Nepalissa moni Down-lapsi elää piilossa tai huonoissa olosuhteissa, koska sairauteen liittyy vielä nykyään paljon väärää tietoa ja ennakkoluuloja”, Shila Thapa kertoi.

 

Järjestö tarjoaa mahdollisuuksia vaihto-opiskeluun ja vapaaehtoistyöhön

KEVA-verkosto tarjoaa vaihtomahdollisuuksia myös Tansaniassa ja Namibiassa. Tansanialainen Clever Perfect Shayo kertoi paikallisen Tansania Volunteersin mahdollisuuksista vaihto-opiskelijoille. ”Meillä on ollut mukana muun muassa lähihoitajia sekä viherrakentajia, ja yhteistyö on toiminut hienosti”, hän kertoi.

 

Verkosto toimii yhteistyössä

KEVA – yhteistyöverkosto mahdollistaa ammatillisen koulutuksen opiskelijoille ja henkilöstölle työssäoppimis- ja työelämävaihtojaksoja kehitysmaissa (Nepal, Tansania, Uganda, Namibia). Verkoston hankkeiden avulla opiskelijat ja henkilöstö voivat tutustua kehitysmaan kulttuuriin, elintapoihin ja työpaikkoihin. Keskeisinä teemoina hankkeissa on maailmankansalaisuus, kehitysyhteistyö ja vapaaehtoistyö. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Suomen Diakoniaopisto, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä SEDU, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Turun Ammatti-instituutti, (Vaasan Ammattiopisto) VAMIA, LUOVI, LUKSIA sekä Seurakuntaopisto Pieksämäki. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.