Loading...

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu koordinoi METELI-verkostossa Saksan Essenin vaihtoja, jota on toteutettu kone- ja tuotantotekniikan aloilla. Vaihtojen kesto on ollut 4-6 viikkoa ja mukana on METELI-verkoston mukaisesti ollut opiskelijoita useammasta oppilaitoksesta samanaikaisesti. Käytännössä hyvä vaihtojakso on muodostunut yhdistelmästä jakso paikallisessa koulussa ja sen lisäksi yrityksessä. Erityisesti kokemukset suuresta alumiinitehtaasta (Trimet Aluminium) ovat antaneet kattavan kuvan työelämästä ja teollisuudesta opiskelijoille. Vaihtojaksojen sisältöä on myös arvioitu ja kehitetty opettajavierailujen kautta. Yhteistyö jatkuu edelleen ja tärkeä osa kokonaisuutta ovat työpaikan lisäksi muut järjestelyt, kuten asuminen. Aina kaikki ei ole ollut täydellistä, mutta opiskelijan kuvaus kertoo kaiken ” ”Majoituimme työpaikan lähellä sijaitsevaan asuntolaan. Asuntola sijaitsi hieman syrjäisemmällä seudulla. Asuntola ei ollut aivan ihanteellinen, mutta suomalainen mies osaa aina sopeutua”. Kaikissa vaihdoissa tärkeää on asennoitua tilanteeseen joustavasti ja myös esittää itse toiveita eli opiskelijoiden mukaisesti ”matkaan kannattaa lähteä tosi avoimella mielellä, vastaanottaa kaiken tiedon minkä voi saada - eikä odottaa liikoja” ja aina ”kannattaa kysyä”.

Essen1

 

”Berufskolleg West sijaitsee Essenin kaupungissa, jota on viime vuosikymmeninä dominoinut laaja tekniikan yritysten ryhmittymä, mm. AEG ja Krupp. Oppilaitoskumppani Berufskolleg West:issä opiskelee lähes 1900 opiskelijaa ja työskentelee 81 opettajaa. Opiskelijat osallistuvat koulutukseen joko duaalisysteemissä (töissä ja koulussa) tai kokoaikaisina opiskelijoina. Duaalisysteemin ansiosta opettajilla ja opiskelijoilla on hyvät yhteydet ja läheinen kosketus työelämään. Opinnot ja alat, joita Berufskolleg West:issä pääasiassa tarjotaan, ovat kone- ja metallitekniikka, mekatroniikka, kemia, muovitekniikka, turvallisuuskoulutus sekä laatujohtaminen. Samalla kampusalueella toimii myös ammatillinen oppilaitos Heinz Nixdorf Berufskolleg, joka tarjoaa mm. sähkö / automaatio -alan koulutusta.
Opinnot ovat metallipainotteisia ja sopivat hyvin vaihto-opiskeluun kaikkien metallin eri alojen opiskeoijoille, myös työssäoppimispaikkoja on tarjolla vastaavasti”
Ensimmäinen vaihtojakso, jossa vaihdossa oli kuusi opiskelijaa kuuden viikon vaihtojaksolla METELI-oppilaitoksista. Vaihtojakson aikana paikalla vieraili arvioimassa tilannetta opettaja Petter Guttorm, Tredu

”Omat tavoitteet reissussa oli päästä parantamaan omaa kädentaitoa, nähdä erilaisia työtiloja, työpaikkoja, koulutussysteemejä, monikulttuurisuutta, saada uusia tuttavuuksia, avartaa omaa näkökulmaa maailmasta ja tehdä töitä ulkomailla. Kaikki nämä odotukseni toteutuivat, koska hommat jota päästiin tekemään olivat tosi kiinnostavia, vaikka sitä ei itse uskoisi. Matkaan kannattaa lähteä tosi avoimella mielellä, vastaanottaa kaiken tiedon minkä voi saada - eikä odottaa liikoja.
”Yhden asian jouduimme oppimaan vaikeimman kautta. Työpaikalla ja koulun pajalla ei saanut istua, kun tehtiin töitä. Istuminen katsottiin huonoksi asiaksi, joten jouduttiin seisomaan kahdeksan tuntia päivässä.
Ensimmäisenä työpäivänä työpaikalla jouduimme tekemään testin tietokoneella ymmärtääksemme, miten kaikki toimii. Sitten saimme työvaatteemme: työhousut, työtakki, suojakengät ja suojalasit. Tämän jälkeen allekirjoitimme vaitiolopaperit ja teimme kierroksen tehtaan ympäri. Työpäivä alkoi normaalisti klo 6 ja jouduimme heräämään jo klo 4 ehtiäksemme junalla ja bussilla työpaikalle. Työpaikalla piippasimme itsemme sisään ja vaihdoimme työvaatteet päälle. Tämä kyseinen tehdas oli niin järkyttävän iso, että jouduimme kulkemaan tehtaan sisällä olevilla busseilla työpajoillemme. Työpaikalla seurasimme paikallista opiskelijaa koko päivän ja teimme myös jatkossa töitä hänen kanssaan päivittäin. Omiin työtehtäviini kuului isojen koneiden korjaaminen, alumiinin poraaminen, erilaisten liimojen valmistaminen ja isojen koneiden ylläpitämistä. Normaali työpäivä kesti 8 tuntia. Työpaikalla ulkomaalaisiin suhtauduttiin tosi avoimesti, kaikki olivat todella kiinnostuneita mistä päin maailmaa oltiin tultu, ja kyselivät paljon erilaisia kysymyksiä. Työpaikalla puhuttiin myös paljon paremmin englantia kuin koulussa. Itse pääsin työporukkaan tosi hyvin mukaan ja minusta tykättiin tosi paljon. Kaikki työntekijät olivat aina positiivisia ja pitivät työmoraalin korkealla.”
Ville, koneenasentajaopiskelija (6 viikkoa Essenissä)

Essen2

”Kouluun oli matkaa n. 10 kilometria, mutta bussi meni kiertoreittiä ja matka kesti 50min. Jouduimme heräämään klo 6, että kerettäisiin syömään ja bussiin. Koulupäivä alkoi klo 8, jolloin oli tehtävienjako, ellei joku työ ollut edelliseltä koulupäivältä kesken. tauot olivat klo 9.15 (kahvitauko) ja 11.30 (ruokatauko) ja kahdelta loppui koulupäivä.
Ensimmäisenä koulupäivänä saatiin tehtäväksi valmistaa kymmenen BMW:n kaasupoljinta ja siihen kului aikaa n. 5 päivää ja seuraavana viikkona me valmistettiin skootterin koneen pidikkeitä neljä kappaletta. Ja viimeisenä päivänä hitsattiin TIG:llä kuutio.
Kahden kouluviikon jälkeen menimme Trimet aluminium -tehtaalle, jossa olimme kaksi viikkoa. Ekana päivänä tehtiin turvallisuuskoe, jotta päästäisiin sinne töihin ja sen jälkeen saatiin työvaatteet ja käytiin tutustumassa paikkoihin.
Työmatka oli n. kilometrin ja kävellen meni n. 20 min työpaikalle. Työpäivä alkoi klo 7, jolloin mentiin meidän työpisteille ja siellä tehtiin erilaisia työtehtäviä. Tauot oli klo 9 (kahvitauko 10 min) ja ruokatauko klo 12 (30 min) ja työpäivä loppui yleensä klo 14.10. Silloin lähti bussi työpisteeltä pukuhuoneeseen.
Työtehtävämme olivat erilaisia. Meillä oli kaksi työpistettä, joissa me työskenneltiin. Toisen työntekijän kanssa huollettiin työkoneita, trukkeja ym. ja toisen kanssa huollettiin myös tehtaan omaisuutta esim. suojakaiteet ja korjattiin piippua, jossa kulki alumiinisilppua.
Kuukauden vaihtojakson aikana asunto tuntui pieneltä ja siellä ei ollut omaa keittiötä. Meillä oli kuitenkin jääkaappi, jonne laitoimme ruuat. Langaton verkko ei aina toiminut ja vaatteiden peseminen maksoi.
Paikallinen koulu antoi meille liput jalkapallo-otteluun Essen vastaan Düsseldorf. Vinkkejä vapaa-ajan ohjelmaan kannattaa kysyä itse opettajilta/työntekijöiltä/oppilailta ja kannattaa itse käydä kiertelemässä kaupungissa.”
Eetu ja Carme (4 viikkoa Essenissä)

”Essen oli mielestäni kaupunkina hyvä. Julkinen liikenne toimi ja sitä oli helppo käyttää.
Ensimmäiset kaksi viikkoa olivat mielenkiintoiset, koska Trimet Aluminium oli levyseppähitsaajalle oiva harjoittelupaikka. Työtehtävät ja opastus oli järjestetty hyvin koska jokaisella työpisteellä oli oma englantia puhuva yhteyshenkilö. Lisäksi kyllästymisestä työhön ei voinut puhua, koska työpisteet vaihtuivat kahden päivän välein. Hyvä asia mielestämme oli myös se, että alumiinin valmistuksen eri vaiheista sai hyvän kuvan, koska työpisteet vaihtuivat.
Seuraavat kaksi viikkoa vietimme yrityksessä, joka valmistaa autoihin jarrupaloja. Työ yrityksessä oli kahdeksan tuntia jarrupalojen laittamista kasetteihin liukuhihnalla. Englannin kielen taito oli myös yrityksessä heikko ja emme voi sanoa oppineemme tuolta mitään erityistä ammattiimme liittyen. Jarrupalaurakan jälkeen pääsimme saksalaiseen oppilaitokseen työskentelemään. Teimme työsalissa ihmistä muistuttavaa hahmoa, jonka rakennuksessa käytimme TIG-lisäainelankaa ja n. 6 mm akselia. Oppilaitoksessa olo oli mielestäni mielenkiintoista, koska pääsi vertailemaan eri maitten eroja oppilaitoksissa. Yksi syy koulujaksoomme oli se, että emme kokeneet työtä jarrupalatehtaassa hyväksi ja olimme tyytyväisiä, että palautteeseemme reagoitiin näin.”
Markus ja Toivo (6 viikkoa Essenissä, mukana ensimmäisellä Essenin vaihtojaksolla)

Trimet Essen