Loading...

Ennen matkaa

Yleistä  tietoa Thaimaasta

Thaimaa 3

Virallinen nimi: Thaimaan kuningaskunta (thaiksi ราชอาณาจักรไทย, Raatša aanaatsak thai) 
Valtiomuoto: perustuslaillinen monarkia (sotilashallituksen johtama)
Itsenäistynyt: 1200-luvulla syntyi Sukhotanin kuningaskunta, jota pidetään 1. thai-kansan kuningaskuntana. 1932 maassa luovuttiin absoluuttisesta monarkiasta ja nimi muutettiin Thaimaaksi.
Pääkaupunki: Bangkok, asukkaita n. 8,7 milj.
Aluehallinto: 76 provinssia, jotka on luokiteltu viideksi provinssiryhmäksi
Muut suuret kaupungit: Samut Prakan, Udon Thani, Chon Buri, Nakhon Ratchasima
Pinta-ala: 513 120 km2
Asukasluku: 68,4 milj. (2020)
Väestöntiheys: 132,1 / km2
Rajanaapurit: Burma, Laos, Kambodza, Malesia
Aika: UTC+7 (ICT) ei kesäaikaa
Viralliset kielet: thain kieli
Uskonto: Thaimaan virallinen uskonto on theravada-buddhalaisuus (n. 94%). Muslimeja on 5-6%, kristittyjä 1% ja hinduja vielä vähemmän. Buddhalaisuuden rinnalla harjoitetaan myös shamanismia ja henkien palvontaa.
Rahayksikkö: Baht (THB)
Valuuttakurssi: 1€ = n. 34,88 bahtia (toukokuu 2020)
Suuntanumero: +66
Kalenteri: ajanlasku perustuu buddhalaisen kalenterin itäiseen versioon, joka 543 vuotta gregoriaanista kalenteria edellä.
Tärkeimmät vientituotteet: koneet, elektroniikka, tekstiilit, riisi, kala, vilja
Elinkeinorakenne (BKT): maatalous 11,6%, teollisuus 43,3%, palvelut 45,3%
Aukioloajat: klo 10-22, aukioloajat voivat vaihdella liikkeestä riippuen

Thaimaa on teollistunut kehitysmaa.

 

Thaimaan lippu on ollut nykyisen kaltainen vuodesta 1917 lähtien. Sitä ennen lipussa oli punaisella pohjalla valkoinen norsu. Lipun kaksi punaista vaakaviivaa symboloivat maata ja sen kansaa, valkoiset vaakaviivat kuvastavat buddhalaisuuden puhtautta ja leveä sininen viiva merkitsee kuningaskuntaa.

Flag Thailand

 

 

 

Kulttuurivalmennus

Historiaa ja politiikkaa

Thaimaan vanha nimi oli Siam. 24.6.1939 silloinen pääministeri Luang Phibilsongkhram muutti valtion nimen Thaimaaksi. Sana ”thai” merkitsee vapautta ja itsenäisyyttä ja Thaimaa voidaankin suomentaa ”vapaiden maaksi”. Thaimaan aluetta ovat asuttaneet vuosituhansien aikana Kiinasta vaeltaneet kansat. Arkeologisissa kaivauksissa pysyvää asustusta on löytynyt 20 000 vuoden ajalta.

Thaimaassa poliittinen valta on pääministerillä, mutta kuningasta kunnioitetaan ja arvostetaan suunnattomasti. Thaimaassa on mm. laitonta solvata tai kritisoida kuningasta ja siitä voi saada syytteen majesteettirikoksesta. Et esimerkiksi saa astua setelin tai kolikon päälle, koska siinä on kuninkaan kuva. Samoin seteleiden rypistäminen tai niiden pudottaminen maahan on epäkunnioittavaa.

Thaimaa on Kaakkois-Aasian ainoa maa, jota eurooppalaiset eivät koskaan asuttaneet.

 

Väestö

Thaimaassa väestö jaetaan maantieteellisiin ja etnisiin ryhmiin. Maassa on myös merkittävä kiinalaisvähemmistö.

Noin 40% (2010) thaimaalaisista työskentelee maataloudessa, mutta maatalouden osuus BKT on vain n. 10%. Maataloustuotteita ovat riisi, maniokki, kumi, sokeriruoko, kookospähkinät ja soijapavut. Teollisuuden osuus BKT on n. 45,6%, merkittäviä teollisuuden aloja ovat elektroniikkaa, komponentit, tietokoneosat ja autot. Turismin osuus BKT on n. 6% Thaimaan suosituimpia turistikohteita ovat Pattaya, Hua Hin, Ao Nang sekä Phuketin ja Koh Samuin saaret.

Tuloerot voivat olla Thaimaassa valtavia. Keskipalkka on n. 6000 bathia/kuukaudessa (n. 170 €), mutta esim. opettaja saa vähintään 15 000 THB/ kuukaudessa (420 €). Englannin kielen taitoa arvostetaan ja sen perusteella voi saada parempaa palkkaa. Koska maassa ei tunneta työttömyyskorvauksia ja eläkkeet ovat pieniä, kaikki ovat tavalla tai toisella töissä. Paikalliset tekevät kuutena päivänä viikossa töitä ja työpäivän kesto on 10-12h. Työssä voi nähdä myös lapsia.

Thaimaassa peruskoulu on pakollinen, mutta ei kovinkaan arvostettu eikä kaikki käy sitä, koska perheen tiloilla tarvitaan työvoimaa. Thaimaalaiset lähettävät mielellään lapsensa ulkomaille opiskelemaan, jos siihen vain on varaa. Kouluissa pidetään uniformua.

Maan pääkaupunki on Bangkok, siellä asuu n. 8,7 miljoonaa asukasta. Kaupunki on maan taloudellinen ja hallinnollinen keskus. Bangkokin läpi virtaa Chao Phraya-joki, joka sivujokineen tulvii joka vuosi. Tulvien vuoksi maaperä vajoaa ja synkimmät ennusteissa arvellaan kaupungin vajoavan 50 vuoden sisällä tulvien ja ilmastonmuutoksen vuoksi. Kaupunkia on verrattu Venetsiaan sen kanavien eli klongien vuoksi.

 

Uskonto

Maan virallinen uskonto on theravada-buddhalaisuus, jota tunnustaa n. 94% väestöstä. Merkkinä buddhalaisuudesta ovat monet temppelit. Hyvää karmaa seuraavaan elämään tavoitellaan mm.  uhraamalla ruokaa munkkien rukouskulhoihin tai ostamalla kaupasta valmiiksi täytetyn lahjoitusämpärin ja viemällä sen temppeliin. Ämpärissä olevat kynttilät auttavat valaistumaan, lääkkeet lupaavat hyvää terveyttä ja kukat tuovat kauneutta. 

thumb IMG 20200205 191934

    https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/10/07/buddhan-jalanjaljilla

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Buddhalaisuus

 

 

 

  

Thaimaan kulttuuri on saanut paljon vaikutteita Intiasta, Kiinasta ja muista Kaakkois-Aasian maista. Buddhalaisuudella on keskeinen merkitys kulttuurille.

Lisätietoa Thaimaan kulttuurista löydät alla olevista linkeistä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Thaimaan_kulttuuri

https://www.rantapallo.fi/kulttuuri-nahtavyydet/thaimaan-erikoiset-juhlat-ja-festivaalit-top-5/

https://www.commisceo-global.com/resources/country-guides/thailand-guide#c4

 

Ruokailu Tom Yum

Ruokailu on tärkeä osa sosiaalista kanssakäymistä Thaimaassa. Thaimaalaisen keittiön perusta on jasmiiniriisi eli thairiisi sekä nuudeli. Thairiisi on pitkäjyväistä ja tarttuvaa ja sitä on helppo syödä syömäpuikoilla. Riisiä maustetaan tulisilla chileillä, kasviksilla, kalalla ja äyriäisillä. Maan pohjoisosassa syödään enemmän lihaa. Thaimaassa syödään mieluiten suuressa seurueessa käyttäen lusikkaa ja haarukkaa, mutta veistä ei kateta pöytiin.

Perinteiset thaimaalaiset jälkiruoat ovat makeita ja pääasiassa valmistettu yhdistämällä riisiä, kookosmaitoa ja sokeria sekä eräitä hieman epätavallisempia jälkiruoka-aineksia, kuten maissia tai papuja. Hedelmät kuuluvat myös ateriaan. Thaimaan ruokakulttuuri on saanut vaikutteita Intian ja Kiinan ruokakulttuureista.

Länsimaisia ruokaketjuja löytyy isoimmista kaupungeista, mutta hintataso on kallimpi. Hanavettä ei ole syytä juoda, mutta huolehdi riittävästä veden juomisesta kuumuuden vuoksi.Tavallisempia jälkiruoka-aineksia, kuten maissia tai papuja. Hedelmät kuuluvat myös ateriaan. Thaimaan ruokakulttuuri on saanut vaikutteita Intian ja Kiinan ruokakulttuureista.

https://minnethaimaassa.com/thaimaalainen-ruoka/katukeittiot/parhaat-katuruuat/

https://www.finefoods.fi/ruokakulttuurit/thaimaa/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pad_thai

https://www.rantapallo.fi/ruoka-juomat-viinit/syo-naita-ruokia-thaimaassa-5-yleisinta-herkkua/

https://www.thailand-trip.org/fi/xalyalnaya-eda-v-tailande

 

Tervehtiminen

Thaimaalaiset tervehtivät kättelyn sijasta wai-tervehdyksellä, jolloin avokämmenet liitetään vastakkain ja käsien sijainti kertoo, mikä on tervehtijän ja tervehdittävän sosiaalinen asema ja ikäero. Mitä ylempiarvoisempi tai tärkeämpi henkilö on, sitä ylemmäs otsaa kädet asetetaan.

Tervehtimisjärjestyksellä on omat sääntönsä, mutta varminta on antaa thaimaalaisen tervehtiä ensin. Jos teet wai-tervehdyksen ensimmäisenä esimerkiksi siivoojalle, aiheutat hämmennystä. Alempiarvoinen tervehtii aina ensin. Wai tervehdykseen on aina vastattava, sillä sen huomiotta jättäminen on suuri loukkaus.

Jos wai tervehdyksen tekeminen tuntuu vieraalta, nyökkää tai hymyile. Ulkomaalainen tekee wai-tervehdyksen harvoin täysin oikein, mutta paikalliset arvostavat yritystä. Lapselle tai kaupan myyjälle ei tarvitse tehdä wai-tervehdystä takaisin, mutta ystävällinen nyökkäys ja hymy ovat tässäkin tilanteessa paikallaan. Vastaavasti kuninkaallisen perheen jäsenet ja munkit eivät vastaa tervehdykseen, koska ovat ylempiarvoisia kuin muut.

Arvostetuimpia henkilöitä ovat buddhalaiset munkit, jolloin kädet ovat otsan koreudella. Buddhan kuvia tai patsaita tervehdittäessä, kädet kohotetaan vähintään otsan tasolla, kumarrutaan syvään ja kämmenet painetaan lattiaan – kolme kertaa. Wailla voi osoittaa myös kiitosta tai pahoittelua.

 

Hymy

Thaimaalaiset hymyilevät toisen ihmisen tavatessaan, vaikka tämä olisi tuntematon. Ele on myös tapa sanoa kiitos, sillä Thaimassa kiitetään harvoin sanoilla. Thaimaalaiset jakavat mielellään kohteliaisuuksia. Kehut eivät välttämättä vastaa totuutta, mutta se on tapa antaa toiselle kasvoja eli arvoa. Ota kohteliaisuudet vastaan kiittäen ja anna niitä takaisin.

Toisin kuin Suomessa, Thaimaassa rehellisyys ei ole hyve. Ihmistä, joka kertoo avoimesti elämästään ja vastoinkäymisistään pidetään heikkona. Älä pura thaimaalaisille sydäntäsi. Älä ainakaan itke julkisesti, sillä se on todellisen heikkouden merkki.

Tarjoilija saattaa hymyillä kaadettuaan keiton polvillesi, sillä hän on hämillään tai nolona. Sinunkin kannattaa pysyä rauhallisena ja hymyillä takaisin. Malttisi menettäminen tai huutaminen olisivat pahinta, mitä voit tilanteessa tehdä. Malttinsa menettäminen on thaimaalaisten mielestä hyvin sopimatonta, sillä raivostuessaan ihminen menettää kasvonsa. Thaimaalaiset reagoivat raivoamiseen nauramalla. Näin he yrittävät pelastaa vieraan kasvot.

 

Pää on pyhin

Thaimaassa ei ole tapana kosketella toisia ihmisiä julkisesti, mistä syystä esimerkiksi julkinen suukottelu katsotaan epäsopivaksi. Päätä pidetään ihmisruumiin pyhimpänä osana, eikä siihen tule koskea. Jos vahingossa kosket jonkun päätä, pyydä heti anteeksi. Esimerkiksi länsimaista tuttu lasten taputtaminen päähän ei siis ole Thaimaassa suotavaa.

 

Kädet ja jalat

Älä osoittele ihmisiä etusormellasi, sillä se merkitsee syyttämistä. Thaimaalaiset käyttävät esineidenkin tai suunnan näyttämiseen koko kämmentä tai nyökkäystä. Ylöspäin osoittavat sormet yhdistettynä viittilöimiseen on tarkoitettu lähinnä koirille. Jos ojennat tai otat vastaan jotakin, tee se oikealla kädellä. Oikeaa kättä pidetään puhtaampana, koska vasenta käytetään vessassa asioidessa.

Jalkoja pidetään saastaisina ja ne on tarkoitettu vain kävelemiseen. Toisen ihmisen osoittaminen jalalla on suuri loukkaus. Myöskään esineiden osoittelu tai niiden siirtely jaloilla ei ole sopivaa. Pidä siis jalat maassa myös istuessasi, ja varo niiden nostamista tuolille tai pöydälle. Thaikoteihin ei mennä töppöset jalassa ja usein kengät pitää riisua myös kauppojen ja joidenkin ravintoloidenkin edessä. Kannattaa olla silmä kovana liikkeeseen mentäessä, yleensä ulko-ovella on joko kyltti tai rivi kenkiä vinkkinä.

 

Pukeutuminen

Thaimaalaiset ovat melko häveliästä kansaa ja käyttäytyvät yleensä hillitysti ja rauhallisesti. Liian vähissä vaatteissa liikkuminen ei ole sopivaa. Kun vierailet temppeleissä, pukeudu asiallisesti. Hihattomat paidat ja etenkään lyhyet housut eivät ole sallittuja. Thaimaassa arvostetaan tyylikkyyttä ja paheksutaan epäsiisteyttä. Pääset viehättävään ravintolaan lomavaatteissakin, mutta kovin hyvää palvelua ei kannata odottaa. Busseissa ja uimarannoilla voi näyttäytyä rennoissa vaatteissa, kunhan ne ovat ehjät ja puhtaat. Miestenkin kannattaa pitää paita päällä muualla kuin rannalla liikkuessa.

 

Uteliaisuus

Thaimaassa voi törmätä siihen, että puolitutut utelevat sinulta mm. tulotasoa, lapsien määrää, asumismuotoa, ikää ja jopa pituutta ja painoa. Uteliaisuus pohjautuu usein siihen, että thaikulttuurissa on tärkeää selvittää, kuinka korkeassa asemassa toinen on itseen nähden.

 

Lahjat

Lahjat ovat tärkeitä Thaimaassa, joten jokainen voisi ottaa mukaan pieniä lahjoja thaimaalaisille isännille ja vierailukohteisiin vietäviksi. Lahjat tulee pakata kauniisti!

Woodcarving Thai

 

Kielivalmennus

 Sa-wat-dii

Thai on Thaimaan virallinen kieli. Noin 97% väestöstä puhuu sitä äidinkielenään. Maassa puhutaan lisäksi eri murteita. Thain kielen kielioppi poikkeaa mm. sanojen taivutusten sekä verbien persoonien ja aikamuotojen puuttumisen osalta. Kielen vaikeudesta huolimatta, on kuitenkin kohteliasta osata muutama fraasi paikallisella kielellä.

9 tärkeintä sanonta thai-kielellä

Jokaisen lauseen loppuun tulee kohteliaisuussana, joka on miehillä khrap ja naisilla khaa. Tätä sanaa ei välttämättä käytetä jokaisessa virkkeessä tai puhuttaessa hyvin tutuille ihmisille, mutta se olisi tärkeää sanoa lyhyessä lauseessa.

 1. Hei
  sa-wat dii khrap/khaa
  Tätä voi käyttää yleisenä tervehdyksenä nähtäessä, poistuttaessa jne.
 2. Kiitos
  khoop khun khrap/khaa
 3. Anteeksi
  khoo thoot khrap/khaa
 4. En halua
  mei au khrap/khaa
  Tämän voi sanoa esimerkiksi kaupustelijalle.
 5. Herkullista
  aroi! (tai aloi)
  Thaimaalaiset rakastavat ruokaa, ja sitä on aina kohteliasta kehua. Koillis-Thaimaan eli Isanin kielellä sama sanotaan sääp! joka herättää varmasti huvitusta, jos tarjoilija on sieltäpäin.
 6. Missä on WC?
  hong naam juu thi nai khrap/khaa?
  Lause on pitkä, mutta sekin riittää, että sanoo pelkästään hong naam (WC, sananmukaisesti huone-vesi) ja näyttää eksyneeltä. Lauserakenne … juu thi nai kelpaa myös yleisesti kysyttäessä, missä jokin sijaitsee.
 7. Vasen/oikea
  saai / khwaa
  Jossakin vaiheessa taksinkuljettaja kysyy, mihin suuntaan pitää kääntyä. Liou sai tarkoittaa ”käänny vasemmalle” liou khwaa ”käänny oikealle”.
 8. Paljonko
  thaurai khrap/khaa?
  Tällä voi tiedustella, paljonko jokin maksaa.
 9. Ei se mitään
  mai pen rai khrap/khaa     Käytännöllinen sanonta, joka sopii moniin tilanteisiin ja jota viljellään paljon. Tällä voi vastata anteeksipyyntöön tai kiitokseen. Thaimaalaisessa kulttuurissa konfliktien välttäminen on tärkeää, joten potentiaalinen kriisitilanne on tärkeää laukaista ilmaisemalla, ettei sillä nyt oikeastaan ole niin väliä, vaikka hotellivaraus on hävitetty ja joudut nukkumaan hotellin aulassa – mai pen rai!

Omaa sanavarastoa voi kartuttaa myös netistä löytyvillä ilmaisilla thai-kielen kursseilla:

https://wikitravel.org/fi/Thain_matkasanakirja

https://www.loecsen.com/fi/opi-thain-kieli

https://www.lingo-play.com/fi/thaita-aloittelijoille-ja-edistyneille/

 

Tärkeitä käytännönohjeita

Valuutta

Thaimaan valuutta on baht (THB), 100 bahtia on n. 2,8-3 €. Thaimaan bahteja voi vaihtaa Suomessa valuutanvaihtopisteissä (Forex) ja rajoitetusti pankeissa. Matkavaluutaksi kannattaa ottaa euroja sekä hieman bahteja ja valuuttaa voi vaihtaa Thaimaassa lisää, sillä siellä saa paremman kurssin. Ison käteissumman kanssa matkustettaessa pitää tietysti muistaa varovaisuus.

Pankkiautomaatteja löytyy lähes joka paikasta, mutta niistä nostettaessa peritään kuitenkin lisämaksu sekä paikallisen että oman pankin toimesta. Kortilla maksettaessa saatetaan veloittaa 3% lisämaksu. Muista, että kaikkialla korttimaksut eivät ole mahdollisia. Tarkista omasta pankista että kortillasi voi nostaa rahaa Thaimaassa.  On myös hyvä selvittää etukäteen pankissa kuinka voi tilata lisää valuuttaa, mikäli rahavarat sattuvat loppumaan. Pankin faksi- ja puhelinnumero sekä tilinumero ovat tärkeitä!

Valuuttamuuntimesta voit tarkistaa päivittäisen kurssin valuuttamuuntimesta.

 

Ilmasto

Ilmastoltaan Thaimaa on trooppinen ja kuuluu monsuunivyöhykkeeseen. Sadekauden pituus ja ajankohta vaihtelee maan eri osissa.  Thaimaan ilmasto on rankka elimistölle, muista juoda riittävästi alkoholittomia nesteitä ja pysyttele keskipäivän aikaan varjossa sekä käytä vahvoja suojakertoimia.

Thaimaan sään voit tarkistaa mm. Forecan sivuilta.

 

Nettiyhteydet

Thaimaassa toimii tavallinen kännykkä. Suomeen soittaminen on kallista. Kannattaa hankkia paikallinen Prepaid-liittymä, jolloin yhteydenpito Thaimaan sisällä on edullisempaa. Jos haluat, että verkkoon pääsee aina ja kaikkialla, kannattaa hankkia paikallinen sim-kortti datapaketilla. Kortin voi hankkia heti lentokentältä tai operaattorien omista liikkeistä. Esimerkiksi AIS ja DTAC ovat paikallisia operaattoreita, jotka kaupittelevat tuotteitaan myös matkailijoille.

Adapteria ei tarvita Thaimaassa.

 

Rokotukset

Ennen matkalle lähtöä varmista omalta terveydenhoitajaltasi kohteessa tarvittavat rokotteet sekä muut terveyteen liittyvät asiasi. Jotta ehdit saada tehosterokotukset (1 kk välein) on rokotukset syytä hoitaa heti kuntoon! Kaikille ulkomaille matkustaville suositellaan A- ja B-hepatiittirokotuksia. 

Lisätietoa saat kohdemaan roketesuosituksista rokote.fi ja Ulkoministeriön sivuilta.

Yleistä

Thaimaa on varsin turvallinen maa eteläisimpiä maakuntia lukuun ottamatta. Poliittiset levottomuudet ovat mahdollisia ja pommi-iskujen uhka olemassa. Liikenteessä on syytä olla erittäin varovainen, suojaudu myös tartuntataudeilta. Näpistykset ja huijaukset ovat yleisiä, etenkin turistialueilla ja suurissa kaupungeissa. Noudata paikallisia lakeja ja tapoja. Kuningashuoneen arvostelu ja huumausainerikokset voivat johtaa pitkään vankilatuomioon. Maan turvallisuustilanteeseen kannattaa tutustua etukäteen Ulkoministeriön sivuilla. 

Ennen matkaa tutustu FINVET.FI Turvallisuus osioon!

 

Turvallisuus ennen matkaa - muista 4 M:ää

1 M = matkustustiedotteet. Tutustu kohteen turvallisuustilanteeseen ulkoministeriön sivuilla kohdassa matkustustiedotteet

2 M = matkustusilmoitus. Tee ennen matkaa Ulkoministeriön sivuilla matkustusilmoitus 

3 M = matkavakuutukset. Tarkista että sinulla on voimassa olevat matkustajavakuutukset sekä oppilaitoksesi vakuutustodistukset.

4 M = matkustusasiakirjat. Tarkista että sinulla on voimassa oleva passi. Thaimaan jakson kesto on alle 30 päivää, joten, et tarvitse viisumia. Ota itsellesi kopio passista ja pidä sitä mukanasi.  Talleta myös kohteen sekä kotimaan yhteystiedot. Maahan saapuessa tulee täyttää immigration-lomake, johon rastitetaan maahan tulon tarkoitukseksi tourism (ei education) Lomakkeita jaetaan lentokoneessa ennen maahan laskeutumista. Säästä departure -osio lomakkeesta paluumatkaa varten!

Lisätietoa Thaimaahan matkustaville

Passi

Viisumi

Tutustu myös Suomen tullin ja Thaimaan tullin määräyksiin ja vienti- ja tuotirajoituksiin.

Suomen suurlähetystö Bangkokissa

Thaimaan suurlähetystö Helsingissä

 

Uutisia Thaimaasta

 Bangkok Post logo

 

 

Nation Thailand News