Loading...

 

RU1

Katunäkymä hotellin hoodeilta.

Maanantai

Lähdimme Savonlinnasta maanantaina aamuyöstä bussilla kohti Helsinkiä. Matka jatkui junalla Helsingistä Pietariin. Tapasimme junassa jo osan matkalaisista. Perillä keräsimme porukan kasaan ja lähdimme metrolla kohti hotellia. Junamatka itsessään tuntui siltä, että olisimme matkustaneet vain Suomen sisällä toiseen kaupunkiin.

Hotelliin asettumisen jälkeen tapasimme muut opiskelijat ja opettajat, tutustuimme toisiimme ja opiskelimme hieman venäjän kielen alkeita. Illalla käytiin ulkona syömässä paikallisessa "mäkkärissä". Söimme erilaisia keittoja ja jälkkäriksi lettuja yhdessä teen kanssa. Oli hyvää! Olisipa suomessakin samanlaista pikaruokaa.

RU2

Pikaruokaa Pietarin tapaan

Tiistai

Aamupalan jälkeen kokoonnuimme hotellin aulaan ja opiskelimme hieman venäjää. Toinen matkapäivä kului kiertoajelun merkeissä. Ensimmäinen kohde oli Aleksanteri Nevskin ortodoksinen luostari.

Piha-alueella oli kauniita rakennuksia ja yhdessä luostarin sekä hautausmaan kanssa ne loivat hartaan tunnelman. Luostariin sisään astuttaessa harras tunnelma voimistui ja luostari on yksiä kauneimpia paikkoja missä on tullut vierailtua.

Luostarissa oli liturgia menossa ja kirkkokuoro lauloi lauluja, tunnelma minkä kirkkokuoro sai pelkällä laululla aikaan toi tunteet pintaan. Jätimme tuohukset vainajien muistopöydälle. Harmi kun sisällä kuvaaminen oli kielletty.

RU3

kuvia luostarin alueelta

Oppaanamme Pietarin kiertoajelulla toimi inkerinsuomalainen Vladimir Kokko. Vladimir kertoi paljon mielenkiintoisia tarinoita Pietarista ns. Suomalaisen silmin. Vladimir oli sympaattinen ja lämmin persoona ja olisi ollut mukava jos hänen kanssaa olisi voinut jatkaa jutustelua pidempääkin!

Alekstanterin teatterin julkisivu

Ajanpuutteen vuoksi emme päässeet vierailemaan Eremitaasissa, mutta kun tulevaisuudessa palaamme Pietariin tiedämme minne mennä! Ja saimme pientä esimakua Pietarin kaupungista, missä kannattaa vierailla.

Talvipalatsi

RU4

Kuvaa Talvipalatsin aukiolta

Kävimme Pietarin "syntysijoilla" Jänissaaressa, satuimme paikalle kun siellä ammuttiiin tykeillä kunnialaukuksia.

 

Jänissaaresta jatkoimme matkaa Pyhän Marian kirkolle, jossa meille tarjottiin lounas kryptassa. Lounaan jälkeen vierailimme itse kirkon puolella. Kuvassa kirkon alttari. Koimme hienon hetken myös täällä. Tutustuessamme kirkkoon, siellä esitettiin laulettuna Ave Maria.

Illalla kävimme jälleen ostoksille, jonka lomassa kävimme syömässä hotellin lähellä sijainneessa ravintolassa. Ravintolan erikoisuuksia olivat piirakat, mutta päädyimmekin syömään kolmen ruokalajin aterian. Alkuruuaksi jälleen borsch-keittoa, pääruuaksi otimme pinaatti tortelliineja sekä ahventa ja jälkiruuaksi kuuluisia piirakoita ja teetä. Matkassa yksi parhaista asioista olikin perinteiset venäläiset ruuat sekä niiden edullinen hintataso. Tämä ravintola oli ehdottomasti matkan parhaimpia tunnelmaltaan ja ruualtaan!

Keskiviikko

Aamulla kokoonnuimme jälleen opiskelemaan hieman venäjää. Sen jälkeen lähdimme kävellen läheiselle kaupunkitalouden ammatilliselle oppilaitokselle. Siellä tapasimme koulun opiskelijoita, jotka pitivät meille esitelmiä eri koulutusaloista. Sekä opiskelijat ja opettajat olivat todella vieraanvaraisia ja ystävällisiä. Erityisesti kiinnitin huomiota heidän todella hyvään englannin kielen taitoon.

Pidimme myös oman esitelmän sähköalasta ja meidän koulutuksesta. Ikävä kyllä emme tienneet tästä mahdollisuudesta etukäteen, joten emme olleet osanneet varautua siihen. Iltapäivällä osallistuimme nuorempien opiskelijoiden englannin tunneille. Meille pidettiin myös esittelyjä Venäjästä sekä lisää koulutuksesta. Mieleen jäi erityisesti ammatilliset kilpailut, jotka vastaa Suomen Taitaja –kisoja. Saimme myös ryhmällemme suunnattua venäjän kielen opetusta.

 

Illalla kävimme Galeria-ostoskeskuksessa shoppailemassa ja syömässä!

Ravintolan nimeä emme muista, mutta paikan idea oli jokaiselle jotakin, siellä oli eri ruokapisteitä, joista sai kerätä mieleisensä annoksen. Ruokailu ei ollut perinteisemmästä päästä, mutta se oli hyvää ja edullista ja jokainen joka tässä paikassa vierailee löytää varmasti mieleisensä annoksen!

Herkkuja!

RU7

Nevskin tunnelmaa illalla

Torstai

Torstai aamu alkoi taas venäjän kielen opiskelulla, jonka jälkeen suuntasimme Pietarin arvostetuimpaan Autoalan ammatilliseen opistoon. Ensimmäisenä saimme tutustua oppilaiden vapaa-ajan harraastukseen. Opistolla oli ampumarata, jossa halukkat saivat kokeilla kalashnikov-rynnäkkökiväärin purkua ja kasausta sekä ampumista virtuaalisella simulaattorilla. Opistossa oli autoalan lisäksi metalli- ja sähköalan opetusta. Vierailimme pääosin lyhyesti opetustiloissa.

Täällä opiskelu oli järjestetty mielestämme erityisen hyvin. Ensimmäisenä vuotena opetus on teoriaopiskelua, jonka jälkeen alkaa varsinaiset ammattiopinnot. Viimeisenä vuotena opiskelijat pääsevät työharjoitteluun. Tällaisesta opiskelumallista saisi Suomessakin ottaa mallia.

RU8

Metallialan harjoitustöitä.

Opetuskuvia autopuolelta.

Löysimme Nevskiltä Stockmannin, jossa teimme viimeiset tuliaisostokset. Tuleva joulu näkyi myös siellä. Nevski Prospektin varsinaisia jouluvaloja ei ollut vielä vierailumme aikaan sytytetty, mutta rakennuksia oltiin koristeltu joulua varten jo joulukuun alussa.

Illalla saimme mahdollisuuden vierailla teatterissa katsomassa ihanan perinteistä ja jouluista Pähkinänsärkijä -balettia. Itse rakennus oli myös kaunis. Suomessa törmää harvemmin näin kauniisiin ja koristeellisiin teattereihin. Matkalla teatteriin saimme kokea osamme myös suurkaupungin ihmisvilinästä. Kaupungin ruuhkaisimmat metroasemat olivat aivan täynnä ihmisiä ja varsinkin metrovaunuissa ruuhkan kyllä huomasi. Melkein tuli koti-ikävä, kun ihmisiä oli niin paljon, että meinasi iskiä paniikkihiki päälle.

 

Perjantai

Ennen kotimatkaa vierailimme Pietarin Taiderestaurointiopistolla. Kaikista hienointa oli se miten lahjakkaita opiskelijat olivat ja miten heidän töitänsä arvostettiin. Osallistuimme siellä myös opiskelijoiden englannin tunnille, joka oli samankaltainen kuin Suomessa. Tunnilla oli rento ilmapiiri ja opiskelijat osallistuivat paremmin opetukseen kuin keskiverto suomalaisessa amiksessa. Myös käsityötaito oli paljon parempaa. Allaolevassa kuvassa on osa opiskelijoiden upeista taidonnäytteistä.

 

Lopulta pääsimme aloittamaan junamatkan takaisin kohti Savonlinnaa. Viimeiset päivät olivat kiireisiä ja reissuväsymys alkoi hieman painaa viimeisenä päivänä.

"Päällimmäisenä matkasta jäi mieleen Pietarin kaupungin kiinnostava historia sekä Venäjän kulttuuri ja kieli. Tuntui, että olin etuoikeutettu saadessani tutustua paikallisiin opiskelijoihin ja heidän oppilaitoksiinsa. Kaupungilla oli niin paljon nähtävää ja annettavaa, että siellä olisi voinut viettää pidemmänkin ajan. Opintomatkasta jäi kipinä erityisesti venäjän kielen opiskeluun. Tämä matka oli ensimmäinen kertani Pietarissa eikä se jää suinkaan viimeiseksi.

-Elina"

"Reissu oli aivan huikea, venäläisten vieraanvaraisuus ja ystävällisyys olivat todella positiivinen yllätys. Koulutus Venäjällä on tärkeää ja sen myös huomasi opettajista sekä oppilaista, siihen panostetaan todella paljon. Itseäni yllätti myös venäjän kielen helppous, ja kuinka nopeasti alkeet ja perussanastoa pystyi oppimaan.

Voin lämpimästi suositella Venäjää ja erityisesti Pietaria vaihto-opiskelijoille, sillä mahdollisuuksia on monia ja erityisesti liiketalouden sekä matkailunopiskelijat saisivat täältä paljon oppia. Esimerkkinä ostoskeskusten näyteikkunat (liken opiskelijat).

Sanat eivät riitä kuvaamaan kuinka huikea ja hieno reissu tämä oli! Ja aion palata Pietariin vielä joskus!

-Niina"