Loading...

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto EKAMI

 

mr pietari skills 1

 

Pietarin alueen ammattitaitokisat 14.-17.11.2017 Pietarissa EXPOFORUM:issa yhdessä

Pietarin Restaurointikollegen (Saint Petersburg Restauration and Art College) kanssa.

Oppilaitoksen kanssa on Ekami tehnyt yhteistyötä n. 20 vuoden ajan.

Oppilaitoksella oli organisointivastuuta kisojen järjestämisessä, joten pääsimme seuraamaan kilpailuja hyvin ja meidät pidettiin ajan tasalla koko ajan.

Ekamista kilpailutiimiin kuuluivat

  • Kilpailija Ida Rask, pintakäsittely (kuvassa toinen oikealta)
  • Ekspertti/arvioija Johny Viren, rakennusala
  • Kv-koordinaattori Paavo Ahosola, tarkkailijan roolissa

Kilpailu meni erittäin hyvin. Osallistujia oli 6, joista 4 Pietarista ja varsinaisen kilpailun ulkopuolella kaksi  kutsuttua; yksi Moskovasta ja  yksi Kotkasta.

Harjoittelu kilpailuihin suoritettiin syyskuussa viikon mittaisena jaksona Pietarissa Pietarin taide-restaurointioppilaitoksessa.

Kokonaiskisan kaksi kärkisijaa ottivat Pietarin taiderestaurointioppilaitoksen opiskelijat.

Ida voitti yhden tasoituskorjausosion ja oli muissa tasapisteissä toisten kanssa. Silikonimuotin kanssa oli haasteellista, koska Ida ei ollut tehnyt sitä koskaan ennen. Hieman oli kieliongelmia, koska aikataulu ja osioiden sisällöt olivat venäjäksi alun perin. Ne oli myös käännetty englanniksi meitä varten. Muutokset käännettiin lennossa venäjästä englanniksi. Onneksi Idan englanti on hyvää.

Ammattitermeissä englanniksi tuli vaikeuksia sekä kääntäjälle että osallistujalle.

Kaiken kaikkiaan Idalla on lahjoja restaurointityöhön. Hän sai ylistystä tuomareilta työn jäljestä. 

Arvioinneissa meitä kohdeltiin hieman erillä tavalla kuin muita; päästettiin kotiin yhtenä päivänä tuntia liian aikaisin etukäteen kertomatta, että muut jäävät vielä tekemään. Oli yllätys, että toiset olivat tehneet vielä yhden rupeaman illalla. Olisimme halunneet täysin saman kohtelun kuin varsinaiset paikallisetkin kilpailijat.

Viimeisenä päivänä meille ei annettu tehtäväksi ns. ”Black Box”- yllätystehtävää, koska Ida teki ed. rupeaman ajallista jälkeen jäämistä.

Kipsiesineiden korjaaminen ei ole meillä opetussuunnitelmassa, mutta monipuolisti opiskelijan osaamista. Ongelma Venäjän kilpailujen osalta voi olla kielen lisäksi eri alojen opsien sisältöerot ja tasovaatimuserot. Eri alojen ammattitaitovaatimukset näyttäisi olevan kuvattu mukana olleilla aloilla kuten meilläkin, mutta  vastaavatko ne laatutasoltaan täsmälleen toisiaan käytännössä on vaikea sanoa.

Meistä pidettiin kaikin puolin hyvää huolta ja kokemuksena kilpailu oli erittäin mielenkiintoinen. Kipsikoristetta ei saatu samalla kertaa mukaan, koska se jäi tuomariston arvioitavaksi.

Ida sai sen kuitenkin valmistumisensa jälkeen tammikuussa.

mr pietari skills 2

Kuva on kilpailuihin osallistuneiden opiskelijoiden yhteiskuva.

Ida on kuvassa toinen oikealta. Sattumalta kuvaan sattui myös meillä harjoittelussa elokuussa 2017 Haminan Spa Hotellissa ollut Uljana Muzakina (viides oikealta punatukkainen).

Uljana toimi myös maaliskuun Pietarin vierailullamme emäntänä. Pietari on ”pieni”.

Toteutuspaikkana EXPOFORUM oli todella hieno paikka. Kaikki oli uutta ja näyttelyhalli melkein kilometrin mittainen. Ruoka oli hyvää ja järjestelyt sujuivat kaikin puolin hyvin.

Ainoana haittana ehkä oli, että halli oli aika kaukana kaupungin keskustasta lentokentän eteläpuolella. Olimme majoittuneet Holiday Inniin Moskovan rautatieaseman lähelle ja sieltä metrolla ja linja-autolla matkustaminen kilpailupaikalle ja kilpailupaikalta vei aika kauan - varsinkin ruuhka-aikaan.

Pidimme viikon päätteeksi lyhyen palaverin, jossa Ida ja Johny saivat Ekamilta

Pietarin nähtävyyksistä kertovan valokuvakirjan. Todettiin kokemus kaikin puolin hyväksi.

 

mr pietari skills 3

Kuvassa tuomarimme Johny Virén.

                 

Kilpailu oli osa Skills-yhteistyötä, jolla aloitimme kilpailuyhteistyön Pietarin taide-restaurointioppilaitoksen kanssa.


Paavo Ahosola

kv-koordinaattori